October 06, 2009

-BUKU MERAH-

rsnya sumer org taukan psl buku merah ni bg ibu2 yg mengandung...jd sy pon x terlepas dr mendapatkannya..so ceritanya begini..since sume dah tau sy preggy ni,rmai yg tnya kat sy dah daftar ke blom kat gov,dah buat kad merah ke belum sumer..n bl sy ckp blum, sume org akan ckp..knpa blum daftar lagi?bl nak daftar? n bila sy jwb..sy buat monthly chek up kat private dmn sy dptkan rawatan dari mula smpai la adanya bby nih..n sume org ckp lagi..naper cek kat private la..camne pon kn daftar jugak kat gov klinik la kan..so disebabkan dah sume org soh g..so sy pon g lah ke klinik kesihatan yg berhmpiran..sy g dlm kul 3.45pm dtmani cik jai...sy smpai sy g kat kaunter ibu mengandung n ckp nak register n buat kad merah..so nurse2 tu pon tnya la..ddk kat ner, nama, ic sumer..dah tau ke preggy ker x?.dah wat upt ker x sumer?..cek kat maner ?so jawapan sy ialah ya,ya,ya dan ya n chekup kat private!!!...niat sy satu hanyalah untuk daftarkan diri supaya mempunyai rekod di klinik kesihatan.!!!!x lm pastu nurse kuar kan kad merah yg baru n fill semua butir2 diri sy..n suruh sy g wat urine test utk mengesahkan yg sy hamil atau tidak..(boleh diterimalah kan sbb sy x bwk scan pic atau aper2 document dr private..so depa kn wat pengesahan la..)sy dsrh kekaunter makmal utk buat urine test..selesai jer buat urine,nurse bg report n pas semula kekaunter pendaftaran..dr ape yg sy bc di kertas report, upt result positif (mean sy pregnant la kan) pastu ada la lagi tp sy x sure la ape..so sy ke kaunter pendaftrn smla n disuruh timbg berat, ukur tinggi dan tekanan drh ..brt sy skrg ni 71kg n tinggi 157.5cm n tekanan drh 110/70 (aper ntah ujung dia)..
pas selesai dsrh amik drh n cek urine lagik..(konfius waktu nih..why so byk kn buat kan) tp follow jer lah..sy kebilik amik drh..very rsau ok waktu nih..x pnh amik drh ok..so nurse cucuk amik drh ..byk ok..10ml..takut tgk drh byk camtu..pekat giler..(ms amik drh ni smbg dgn nurse tnya nak wat aper. drh ni sumer..so dia ckp nak tau ada HIV x,nak tau drh jenis aper pastu aper tah lagi)..ok dah amik drh..kn wat urine lagi..(tgh pk camner nak kencing sdgkan td baru jer pas kencgkan)so tawakal jer lah..nasib leh kencing..tnya nurse naper kn amik urine lagik..so tau aper dia jawab..yg td kotor lah..(rs hairan..????)aper2lah kan..tggu result n nurse panggil kn amik drh yg kat jari tu lak (lagik hairan)...amik report n nurse ckp..dik tgginya kandungan gula..(terkejut waktu nih)..kat kertas tu tulis 10.4 dgn tulisan berwarna merah..x phm lagik waktu nih..pastu nurse ckp..hantar kat bilik 2..so sy pon g lah ke bilik no 2 hntar..
nak tau waktu berjalan nak ke satu2 bilik nih..sgtlah jauh ok..sian kat ibu2 yg hamil ni kalo dah srt..naper la x buat bilik dia sebelah2 jer..kan sng..smpai kat bilik no 2 sy pas result sy..xlm pastu nurse pggl..tnya la mcm2 sumer n tetiba dia ckp..dik!! naper tggi sgt kandungan gula ni!!trs dia tnya family ade kncing manis x?sy x sure sbnrnya my mom ade ke x..pastu dia trs srh sy bring n cek my womb n brest...sumer ok..cuma yg menjadi masalahnya skrg ialah kndungan gula tinggi!!!!so x sure la nurse tulis aper n sy trs dirujuk ke doctor sbb katanya kes sy ni serius!!!kad sy pon ditmpal dgn stiker merah ok...

so sy trs dirujuk ke doc n doc tnya la mcm2 sumer..so sy pon ckp la sumer2 yg berkaitan la kan..then doc scan my womb nak tgk my bby n said everything its ok..doc bg ubt sumer..oh ya lp lak lagi satu masalahnya ialah sy disahkan mempunyai drh kurang pekat..(haiya..rs mcm byk sgt prob la)

n doc srh sy dtg semula pd hari ini untuk buat ujian MTGG..ujian mengambil drh lagik n perlu mnum glugos ok!!!!on the spot call my sis tnya camner kan..n my sisi ckp normal la n selalunya ibu yg hamil mmg akan kn KENCING MANIS OK!!!!!mcm x percaya jer.....percaya atau tidak sy adalah org kedua terakhir yg keluar dr klinik tu..klinik pon dah ttp waktu nih..sy sampai kul 3.45pm n utk smlm segala prosedur selesai jam 5.45 ptg...


p/s : ok sambg jap2 lagik ek..

4 comments:

Ieda said...

tu la yang bagus kalau cek dekat GH...semua diorang amik tau...ct cek kat private klinik aper...

CIK CT said...

ct cek kat private kat maternity n specialist centre..kira mmg pakar sakit puan la..dia pon mcm GH jugak la..ade buku utk ibu mengandung sumer..refer pd dia..dia ckp terlalu awal utk cek semua nih sbb ct msh di peringkat awal..so dia mmg dah bgtau akan cek lps 3 bln sbb ctkan preggy scra iui bkn scra natural..ct sj jer g register kat GH..sbb semua org srh g register..walhal ct mmg x pnh dptkan rwtn kat GH dr mula ct wat treatment..sumer kat private..

Ieda said...

bole x bg name klinik..kawan ieda dok manjung pun nak rujuk ngan pakar dah dekat setahun kawin..tp belum ada rezeki..tetiber badan plak makin naik

CIK CT said...

erm SEJATI MATERNITY & SPECIALIST CENTRE (smc)..

copyright@2012-Aku Seorang MAMA-All Righted Reserved