November 08, 2010

-BILA SAYA RAJIN-

ok entry untuk kali ni ialah masak-masak..

resepi kali ni 

KEK KUKUS VELVET HAWFLAKES

tapiii versi saya versi bakar punya...
dan..

bukan guna hawflakes tp guna chocholate chip je..
ni disebabkan cari hawflakes x jumpe..

korng2 semer taukan asam hawflakes tu camne???

tp x pe kat sini pakcik google kasik picta yer..


ha ni la dia asam hawflakes tu..
so sila cari cepat2 yer..hehehhe..


tadaaaaaaaaa..








...








....










....



 tgk time blom potong nih sweet je kan..hahahh

tp setelah dipotong gini la rupenya..hahaha hodoh x hengat..layernya pon x sama..tp x pe la 1st time kan..kira lulus la kan...

ok siap potong dah utk dikasik ke tukang rasa n komen...


p/s - ishhh tukang komen kata sedap..ce kome buat yer..hehhehe

eh la korang...nak resepi nya..jap yer...


Bahan:
  • 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
  • 225 gm gula halus
  • 220 gm tepung gandum/tepung naik sendiri
  • 1 sudu kecil rata baking powder (kalo guna tpg naik sendiri x yah ltk la)
  • 1 sudu besar ovallette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 100 gm minyak jagung/masak (saya guna 125 gm butter - cairkan)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • beberapa titis pewarna merah dan hijau
  • asam hawflakes secukupnya( tp sy guna ceklat chip ye memandangkan asam hawflakes x jumpe)
Cara Membuat:-
  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak/butter, hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak /butter dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama  dan susun secukup asam hawflakes (sy tabur ceklat chip ya) di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan kukus.
  5. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  6. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.

ok..pesanan untuk semua....

sy x kukus kek nih..tp bakar..so setiap lapisan tu sy bakar dgn suhu 125 darjah selama lbh krg 7-8minit..guna api atas jer..lapisan yg seterusnya pon sama...

last sekali bakar suhu 150darjah selama lebih krg 20minit api atas bawah yer..bergantung pada oven masing2 yer...

ok untuk lebih terperinci lgi korang leh usha2 kt sini yer...


thankkkkkk yer UMMI....

No comments:

copyright@2012-Aku Seorang MAMA-All Righted Reserved