May 14, 2010

Darwish admit sbb KUNING!

ok nak story psl sitecik sy kn admit ward semalam sbb kuning..erm day 2 pas sy bersalin tu sy dah boleh discharge dah..so sy pon trs balik umh my mom..x sgka lak darwish nak kn kuning..ms bawak balik tu ok lagikan..so balik tu lmbt lak inform nurse soh my tgk kat umah sbb byk hal yg jadik..dah hari ke 4 br inform..so nurse dtg cek kat umah ckp darwish cam de kuning..soh bawak klinik cek..aduyaii ni yg x tahan sbb msti kn cucukkan..so my sis in law n cik jai yg bawak..result 12.7..agak tinggi tp depa soh balik..kn dtg balik esoknya...g bawak balik cek2 result 15.2..trs depa soh bawak g spital..emergency!!!sedeh ok..mesti kn cucuk banyak kali nnti..tp sy n cik jai decide x bawak g spital, nak bawak g tmpat sy bersalin ritukan..bayar pon bayar lakan..jnji sng hati..ni kang bawak g spital x tau kui baper leh settle..pastu lak sy kn dok spital sama..oh tidak..x kuat rsnya hati ni nak tgk anak dok bawah lampu tu..
so trs antar g tmpt my gynea..kui 12pm camtu la kot admit..trs stop BF..depa dok bg susu FM n air masak jerk..(mesti pelikkan??)knpa stop BF tp bagi susu FM lak..x per tu nnti story k..trs darwish dok bwh lampu tu..sy tgk jap pastu trs tinggalkan dia n balik umh..mlm lak baru g lawat..ms dtg lawat mlm ni..Ya Allah..menitik air mata..sedeh sgt sbb tgk darwish tggl pempers jer dgn mata tertutup..hope la kuning dia dok trn..

keesokannya pg2 lagik kui 9.30am kot call nak tnya la darwish camner alih2 nurse bgtau soh dtg amik..sbb leh bawak balik dah..result trn jadik 10.4..alhamdulillah..so cpt2 siap nak g ambil dia..jadiknya x smpai 12 jam la darwish dok bawah lampu tu..alhamdulillah sgt..



ni la rupanya dia..



ok psl yg td sy stop BF darwish bila dia kn kuning sbb..: di tempat gynea sy..bila baby kn kuning ,kuning akan menjadi semangkin tinggi bila kita trs menerus BF baby...sbbtu depa soh sy stop..depa just bagi susu FM and air masak..

kalo ikut gov..depa akan soh kita bagi BF sbb itu bagus..x dibenarkan bagi air masak segala semer sbb air masak tu x de zat..

k lah..pd pandangan sy lah kan..ada betulnya jugak bila baby kn kuning kita kn stop BF sbb kita mkn segala mcm kan..lada hitam, ubt ubatan semer..semuanya menjadi susu..mmg susu ibu tu bagus tp dlm keadaan tertentu secara logiknya ??? (fikir sendirik la kan)..mmg bila baby kn kuning ni kita kn bgi dia byk minum susu sbb nak bagi dia banyak berak n kencing supaya dpt mengeluarkan penyakit tu..alhamdulillah bila darwish kn kuning n admit ward..trs stop BF semer n cuma bergantung pada susu FM n air masak..x smpai 12 jam dok bawah lampu..kuning dia turun..

ini semua bergantung lah pada pandangan masing2 kan..mana yg terbaik utk anak2 mereka..bagi sy apa yg sy korbankan sementara tu alhamdulillah ada hasilnya..

p/s..mcm my neighbour..fully BF..anak 11 kali kn cucuk amik darah sbb kuning..x cukup tapak kaki tangan segala pon kena..ulang alik spital semer..sian ok..so fikir2kan lah...

2 comments:

Ieda said...

pandangan masing2 la ct...sbb tu dlm pantang xbole ikut sgt pantang org tua2..xbagus utk bb

CIK CT said...

herm tu lah..kekadang ada yg boleh dipakai..kekadang perlu dipertimbangkan..rsnya selagi perkara tu ada logiknya..boleh lah dipertimbangkan...heheh..neway pengalaman berpantang tu sgt lah mencabar ok..

copyright@2012-Aku Seorang MAMA-All Righted Reserved