May 25, 2010

-Tempoh Berpantang-

alhamdulillah skrg dah 36 hari berpantang..lagik beberapa hari jerk nak abis dah..so far org kata 44 hari yer..tp sy amik 45 hari lah..ekekek..sng kan..kalo terlebih x ngapa..jgn terkurangkan..
hurm..bercerita tntg berpantang ni..adoi mak..x tau nak ckp camner cara sy berpantang..
ada yg sy ikot n ada yg x n ada juga yg kekadang kejap buat n kejap x..

ok..ni diantaranya lah kan..

- memula kuor hospital dah jalan laju2..(ciap kn sound dgn gynea jgn jln laju2 kang takut jait terbukak)..ekeke..sbnrnya x rs pape tu yg muleh jln laju2 tu..

- balik umah my mom-

-bertungku..dah ari ke 3 baru bertungku sbb kat umah my mom byk hal jadik..(pakcik meninggal hari yg sm sy deliver..so kn urus byk benda)..bertungku ni smpai la ke hari ni tp kekadang miss juga(adala beberapa kali miss)

- mandi air rebusan daun2 ..(byk nor n x tau daun aper) setiap pagi n petang..smpai la ke hari ni..tp skrg cuma waktu pagi jer..

-pakai bengkung- pakai la jugak tapi kekadang x pkai..pkai gurdle jerk..hahah sbb sng..pakai bengkung kang nak kn ikat sampai ke punggung,,

-stokin..- ni pon sama..waktu siang 2 mggu pertama jer kot pkai ari2 siang dan mlm..tp skrg ni siang x paki dah..mlm mmg pkai la ari2..

-baju sejok-hahah ni langsung x pakai sbbnya skng ni musim panas..hangat pijo weh kalo pakai sengsiang..jadik kesimpulannya hanya bertshit jer lah..

-makan -ha yg ni mmg sy pantang betoi2 weh..hanya mkn apa yg disediakan oleh my mom jerk..kalo my mom kata x muleh tu mmg x mkn la jwbnya..

- ubt ubatan- yg ni mmg amik la..memula ritu nak cpt baik luka amik pati ikan haruan (sgt sedap la weh rsnya..ekekke)pehtu segala mknan mmg ada lada hitam la..skrg ni amik pil leesa formula jer..(alhamdulillah bdn rs sihat sgt dah)

lagi 1 org tua tua kata dlm pantang x muleh kuor umah kan..tp sy adalah beberapa kali kuor umah ats alasan2 tertentu..nak wat cam ner..terpaksa..

rsnya itu jer la kot kan pengalaman n cara sy berpantang..n kalo diberi kesihatan,kesabaran yg kuat nak berpantang 100 hari..dari segi mkn n segala galanya..insyaallah..aminnn

2 comments:

KINA said...

bagus pantang elok2
nk pakai lama tuh...hehehehe

Mummy Darwish said...

ekeke kak..sakit jiwa kak ngikut pantang nih..tp apakandaya...daku kn rela lah...

copyright@2012-Aku Seorang MAMA-All Righted Reserved